Natuurwandeling – Zondag 14 oktober 2018.

Dit keer een natuurwandeling in de Avelgemse Scheldemeersen.  Onder begeleiding van natuurgids, Dirk Libbrecht, bezoeken we dit unieke natuurgebied.

De Scheldemeersen zijn het natuurlijke overstromingsgebied van de Schelde, met bloemrijke graslanden, rietvelden en houtkanten langs afgesneden Scheldebochten.  Het gebied overstroomt nog af en toe, hoewel door ingrepen veel minder dan vroeger. Laatst toch nog vorige winter.

In het verleden is er landbouw ontwikkeld door via de typische afvoerkanaaltjes of ‘laantjes’ het moerassige gebied wat te verdrogen. Sinds een kleine twintig jaar heeft de Vlaamse overheid dit echter opnieuw voorbestemd als natuurgebied en waterbuffer ter bescherming van o.a. de stad Gent.

Zo kon Natuurpunt er inmiddels een 37 hectaren aankopen, verspreid als een lappendeken, en kan er effectief opnieuw natuur worden gerealiseerd.

Dit in samenwerking met de landbouwers die, onder strikte voorwaarden, percelen kunnen blijven gebruiken en die voor Natuurpunt beheren.

De ondergrond kan op sommige plaatsen vochtig tot moerassig zijn. Gelieve daarvoor aangepast schoeisel te voorzien (stevige wandelbottines of laarzen).

Achteraf kan in het natuurhuisje van Natuurpunt, indien gewenst, een biertje of frisdrank geconsumeerd worden. Sterke bieren 2 euro, pintje of frisdrank 1 euro (huidige prijzen).

Afspraak:

We spreken af zondag 14 oktober om 14u, Meersstraat 45—8580 AvelgemDit is niet de fabriek (mogelijk volgens GPS), maar het natuurdomein iets verderop.

Deze bereik je als volgt:

Sla vanuit de Doorniksesteenweg de Meersstraat in en volg die tot aan de fabriek Pattijne-Duprez (te lezen op de gevel). Daar sla je rechts af en kan je onmiddellijk links je wagen parkeren tegen de fabrieksgevel.

Ga nog een 150-tal meter te voet verder en stap links het domein ‘Coupure Deweer’ via de oprit binnen.

Daar verzamelen we om de wandeling te starten, om 14u stipt!

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar