Zaterdag 17 november 2018- Bezoek aan museum Van Mieghem/Huis La Rade in Antwerpen met Gids en aan het CAW Boysproject

We bezoeken eerst het Museum Van Mieghem, gevestigd in het prachtige Redershuis aan de Ernest Van Dyckkaai 9 te 2000 Antwerpen.

De Antwerpse schilder Eugeen Van Mieghem (1875 – 1930) groeide op in het hart van de oude haven. Zijn ouders hadden een café tegenover de magazijnen van Red Star Line. Eugeen groeide dus op aan de oever van de Schelde en te midden van de toenmalige havenactiviteit. In het café observeerde hij de kleurrijke bezoekers: schippers, matrozen, natiebazen, buildragers en zakkenmaaksters.

De haven en de gewone mens werden later zijn inspiratiebron. De kunstenaar liet ons een indrukwekkend, uniek en virtuoos beeld na van de mens rond 1900 in een kosmopolitische wereldhaven. Van Mieghem werd terecht de “kunstenaar van het volk” genoemd.

Zijn museum is gevestigd in een uitzonderlijke herenwoning, het Redershuis.  Het contrast kan niet groter zijn.

Dit burgerhuis aan de Ernest Van Dijckkaai 9 in Antwerpen werd in 1896 gebouwd voor havenschepen Gustave Albrecht, naar een ontwerp van architect Jos Hertogs. Het Redershuis is een uniek pand met een schitterend interieur van de hand van de Antwerpse deocrateur Henri Verbuecken (1948-1926).

Het pand werd in 1896 ingericht in een unieke combinatie van Arts & Crafts en Art Nouveau stijl.

Het huis werd in 1981 beschermd als monument. In het pand was lange tijd restaurant La Rade gevestigd. Hierna werd het gekocht door de Koninklijke Belgische Redersvereniging en gerestaureerd o.l.v. architect Dimitri Parein.

Vervolgens naar BOYSPROJECT

Boysproject is een sociale organisatie voor mannelijke en transgender sekswerkers (payboys, masseurs, gigolo’s, MSM, shemales,…) in en rond Antwerpen, ook voor hen die dit af en toe doen.
Boysproject is een deelwerking van CAW Antwerpen en werkt samen met andere sociale organisaties voor sekswerkers in België.

CAW Boysproject  Appelmansstraat 12 te 2018 Antwerpen 

Treinen vanuit Kortrijk op zaterdag 17 november: Vertrek in Kortrijk om 10u58 – Aankomst in Antwerpen Centraal om 12u23

Ofwel voor de Gentenaars vertrek vanuit Gent-Sint-Pieters om 11u27, eveneens aankomst in Antwerpen Centraal om 12u23.

Samenkomst in de hal van Antwerpen centraal, ten laatste om 12u30. Van daaruit vertrekken we te voet naar het museum van Mieghem.

Of terplekke aan het Museum Van Mieghem Ernest Van Dyckkaai 9 te Antwerpen (schuin tegenover ‘t Steen).

De rondleiding in het Museum Van Mieghem begint om stipt 13u.

Na de rondleiding gaan we terug richting station voor onze workshop in het CAW Boysproject, Appelmansstraat 12 te Antwerpen.

Deze begint om 16u en duurt tot 18u30.

Voor deze gevulde activiteitennamiddag in Antwerpen vragen we een kleine bijdrage van 5 Euro. 

Spring naar toolbar