11 september 2016 – Wandelzoektocht door Gent (deel 2)

Die zondagnamiddag afspraak onder of toch dicht bij de luifel van het station Gent-Sint-Pieters voor een tweede zoektocht, in navolging van vorig jaar, doorheen die schone stede van Gent.

Alex had er weer uitgebreid en kundig zijn werk van gemaakt, zoals achteraf mocht blijken.

59 Wandelaars, ja inderdaad, een hele bende, waaronder 39 Liever Gelijkers, verzamelden zich aan het station.  We werden in 12 groepjes onderverdeeld en na een korte uitleg van Alex werd het startschot gegeven.

We slenterden voorbij het station richting Prinses-Clementinalaan en mochten daar vele Art-nouveau pareltjes bewonderen.  Zo trokken we richting Museum van Schone Kunsten waar we binnen en buiten nog een paar vraagjes moesten oplossen.  Dan verder richting Citadelpark waar we een bezoekje brachten aan het Moorke van Gent.  Beneden hield een hofdame in lichtblauwe tule en vuurrode lokken de wacht.

Voor de eerste keer in het Citadelpark verwonderde ik mij over de grootte ervan.  Iedereen weet natuurlijk dat dit park berucht is wegens zijn trimactiviteiten in de avondschemering en in het holst van de nacht.  Decennia lang de uitlaatklep voor brave huisvaders en doorgewinterde nachtbeesten, zou ik het er toch niet meer op wagen om mij hier bij nacht en ontij op te houden, al is de lokroep van het vlees nog zo sterk.

De piscines waren dit keer weer bezet 😉

In het park dienden we een behendigheidsproef uit te voeren.  Ballen om ter meest in een hoofdmandje gooien.  De resultaten hiervan zouden later de doorslag geven bij de puntentelling bij een eventueel gedeelde plaats.

De behendigheidsproef deed de groepen wel uiteen vallen, zodat we niet constant meer op de hielen werden gezeten door een andere groep.

Dan richting Sint-Pietersplein waar onze groep een eerste (en enige) halte hield om wat bij te komen bij een koffietje en warme chocomelk.  Een welgekome pauze, want het begon juist een beetje te miezeren.  Gelukkig werden we van regen en andere nattigheid gevrijwaard gedurende de rest van de tocht. Vorig jaar was dat wel een beetje anders, en hoe !

In de Sint-Pieters kerk mochten we de prachtige koepel bewonderen. Later hoorde ik dat François daar in die kerk een huwelijksaanzoek heeft gekregen.  Ik denk wel, dat hij zich vereerd heeft gevoeld, alhoewel hij er niet op is ingegaan.

Via de Leopoldskazerne, terug richting Bijlokesite waar we aan de Bijlokekaai naar de Leie afbogen.  We bewonderden er de prachtige “achterhuizen” waar de bewoners vanuit hun tuintje dadelijk de Leie in konden springen.

In de Jozef Kluyskenstraat mochten we genieten van het prachtig gerestaureerde gebouw van het Medisch Biotechnologisch centrum.  Daartegenover het vroegere Bijloke hospitaal, nu KASK & Conservatorium, school of arts, alle twee prachtige neogotische gebouwen.  Dan weer via het Stam (Stadsmuseum Gent) de Godshuizenlaan overgestoken naar de Henleykaai, richting Koning Albertlaan waar we tot grote spijt van sommigen, de Spades 4our links lieten liggen om ons te concentreren op een allerschattigst straatje met landelijke huisjes, de Prosper Claeysstraat.  Zo kwamen we weer aan het station dat we moesten doorkruisen tot in de wijk daarachter, nl.  het zogenaamde “Miljoenenkwartier”.  Via de Ganzendries met zijn Amsterdammertjes, die er zogezegd niet waren, belandden we na een fotovraag aan een lokale kerk tenslotte op het Desmet de Naeyerplein of park, nog een overblijfsel van de wereldtentoonstelling van 1913.  Zelfs nu nog, na meer dan honderd jaar, stonden we in bewondering voor het prachtige beeld met de mannelijke figuren op en naast het paard, de 4 Heemskinderen op hun ros Beiaard zoals achteraf bleek.  De kunstenaar zal wel zijn artistieke vrijheid benut hebben, want alle pedofielen ten spijt, leken de naakte en prachtig gespierde mannen in wulpse houdingen, zeker niet op hunner lustobjecten.

Een zeer homo-erotisch schouwspel, moet ik wel zeggen.

Dan terug onder de sporen door en we waren weer in de Prinses-Clementinalaan, waar we ons naar Le Palais de Chine haasten voor ons welverdiende avondmaal.

Na verbetering van de vragenlijsten, las Alex ons de resultaten voor :

 1. D’Eerste (32,5/35 punten)
 2. De vriendjes van Alex (32)
 3. De roze olifantjes (31)
 4. De Hol-listers (31)
 5. De apostels (31)
 6. De hete stropkes (31)
 7. Vzw ’t Regenboogske (30)
 8. The hairy cocks (30)
 9. The Tudors (29)
 10. De woefkes (28)
 11. Sturmtruppe (27,5)
 12. De speurders (27)

Er zijn 4 teams met een score van 31. Team nr. 3 haalde de hoogste score voor de behendigheidsproef; team 6 de laagste. De beide teams op de 4de plaats haalden een identieke score met de behendigheidsproef, vandaar een gedeelde plaats.

Team 7 haalde meer balletjes binnen bij de behendigheidsproef, vandaar een hogere ranking dan team 8.

Dit was het eindverdict van Alex, te nemen zoals het was.

De winnende ploeg kreeg een feestelijk verpakte snoepverrassing en Alex een daverend applaus.

We hadden het restaurant voor ons alleen.  Voor iedereen hetzelfde menu, maar voor 58 uitgehongerde mannen, bleek het toch nodig om nog een beetje bij te vragen.

Voldaan na deze geslaagde activiteit, togen de meesten waarschijnlijk weer huiswaarts, alhoewel voor sommigen de nacht nog moest beginnen 😉

Spring naar toolbar